18 Mayıs 2013 Cumartesi

Evde Yayık Tereyağı Yapımı

Merhaba sevgili dostlar,
 
Bu gün evde tereyağı nasıl yapılır onu anlatıcam sizlere. Bazı şeylerin yapımı imkansız gibi gelir insana oysa çok kolaydır tereyağı yapmakta aynen böyle.
 
 
 
 
 
Önce 5 Litre sütü alıp kaynatıyoruz. Kullandığımız süt mandıradan yada sütçüden aldığımız çiğ süt.
Süt soğuduktan sonra dolaba koyuyoruz ve bir gece bekletiyoruz. Ertesi sabah temiz bir kepçeyle üzerindeki kaymağı cam kavanoza alıyoruz.
İçine bir kaç tane buz atıp ağzını sıkıca kapatıp çalkalamaya başlıyoruz.
Sabır isteyen bir iş. Önce paketteki krema gibi cıvık oluyor. Sonra çırpılmış krema gibi sertleşiyor.
Hatta salladığınızda bir iki dk hiç hareket yokmuş gibi olacak bu birazdan kesilecek anlamına geliyor yılmak yok çalkalamaya devam.
 
Bir sonraki aşamada su ve yağ birbirinden ayrılacak ve sonunda tereyağınız hazır olacak. hemen bir tülbent e alın ve suyunu süzün. Sonrada tereyağınızı afiyetle yiyin..
 
 


4 yorum:

  1. ellerınıze sağlık annmede yapar:)

    YanıtlaSil
  2. Ece canım nerelerdesin? İnstagramda da pek göremedim seni,herşey yolunda mı?

    YanıtlaSil
  3. Harika bir fikir elinize sağlık...
    Bloğunuzu beğenerek takip ediyorum.Blogda yeniyim.
    Sizi de benim bloğuma mutlaka beklerim.
    http://lezzettaneleri.blogspot.com/

    YanıtlaSil